DELA

Åland United kan i dag säkra bronset

FOTBOLL. En poäng i dagens bortamöte och ligabronset är säkrat för Åland United.
Men matchen spelas mot FC Honka – konkurrenten om medaljen.
– Det roligt att få spela en sån här match av stor betydelse. Jag tror absolut att vi vinner, säger ÅU:s tränare Marianne Miettinen.
Förra helgen hade Åland United chansen att ta steget närmare bronset och göra avståndet ointagligt för skuggande Honka. Men det blev storförlust borta i Björneborg mot Nice Futis. Turligt nog för åländskorna så förlorade även Honka sin match. Esbolaget Honka som konkurrerar om bronset och ligger fyra poäng bakom ÅU med två omgångar kvar att spela.
I dag har ÅU chans att avgöra medaljstriden i matchen mot just Honka. Klarar de minst oavgjort så går bronset till Åland.
– Nu har vi allt i våra egna händer och vi ska verkligen visa att vi vill ha bronset. Spelarna växer i såna här matcher där det är extra press, och på träning den här veckan har spelarna visat är de pigga, laddade och redo att göra sitt bästa. Flera i laget har dessutom tidigare spelat med Honka och det tänder spelarna lite extra, säger ÅU:s tränare Marianne Miettinen.


Farlig anfallare
Att det är en match av stor betydelse för båda lagen tror Miettinen kan göra matchbilden lite mer chansartad.
– Förra gången vi mötte Honka spelade de jättedefensivt till att börja med. Så tror jag inte att det blir den här gången. Nu måste de vinna för att fortfarande ha chans på bronset och då måste de satsa mer framåt. Deras anfallare Marianna Tolvanen, som är en av de mest lovande spelarna i Finland, tror jag kan bli riktigt farlig, säger hon.
ÅU:s träningar den här veckan har främst fokuserats på att hålla humöret uppe.
– Vi har mest satsat på att få bra stämning i laget, för det var tungt att vi inte lyckades avgöra själva i förra matchen. Men det är inte alls så att vi på något sätt är på väg neråt trots att det blev förlust 4–1 senast mot Nice Futis. Då hade vi många bra frilägen som vi missade, vilket är ungefär samma problem som vi har haft hela säsongen, säger Miettinen.
Men några större förändringar i ÅU:s spel är inte att vänta i dag.
– När det är så sent på säsongen kan man inte göra för stora förändringar. Men vi spelade en bra mot Honka hemma när vi vann med 2–1 i somras och tanken är att när vi möter de nu så spetsar vi till allt det som vi har gjort under året, säger en segerviss Miettinen.

maria.nykvist@nyan.ax