DELA

Åland United galans drottningar

IDROTT. Det blev storslam för Åland United under den åländska Idrottsgalan i lördags kväll. FM-mästarna gick hem med priset för både ”Årets lag” och ”Årets prestation”.
Robert Dahlin, som tränade laget under succéåret 2009, fick dessutom priset ”Årets ledare”. Bildspel%3CIMG%20alt%3DBildspel%20src%3D%22http%3A//www.nyan.ax/_composer/images/bildspel.gif%22%3EBildspel

Till toner av ledmotiv från James Bond-klassiker sparkades den nionde Idrottsgalan i ordningen i gång i lördags kväll. Drygt 700 förväntansfulla idrottare, idrottsengagerade och festsugna hade samlats i Idrottsgården i Mariehamn för att hylla 2009 års främsta inom den åländska idrotten.
Inte helt otippat var det Åland United som fick inta scenen vid flest tillfällen för att hyllas för det fantasiska fjolåret som kröntes med ett ligaguld. Och hjärnan bakom, tränaren Robert Dahlin var rörd till tårar.
– Det gick väl hyfsat bra, inledde han sitt tal och fick publiken att skratta. Sedan samlade han sig och fortsatte:
– Nu när jag har fått lite distans till det hela så är det verkligen en magisk känsla att få vara bäst på det man tycker är kul. Jag hoppas att effekten här på Åland blir att man tror att det går att bli bäst bara man lägger ner mycket tid och arbete.


Inte alla inbjudna
Trots att det var ett helt lag som stod bakom framgångarna hade arrangörerna valt att endast bjuda in tre spelare ur Åland United. ÅU:s målvakt Maria Rönnbäck var en av dem, men hon passade på att tacka sin lagkamrater när hon tog emot priset för ”Årets lag”.
– Kollektivet Åland United är ett lag som stöttar varandra och som spelar riktigt fin fotboll. Jag är stolt att få vara en del i det.


Vann på nytt
Men allt gick inte i fotbollens tecken även om fotbollsspelaren Annica Sjölund, som numera spelar för damallsvenska Jitex, fick priset för årets kvinnliga idrottare. Det fanns även andra idrottare inom andra sporter som visade framfötterna under 2009.
Priset för årets genombrott gick till bågskytten Saana-Maria Sinisalo och priset för bästa manliga idrottare gick till styrkelyftaren Kenneth ”Kenta” Sandvik. Kenta som senast tog hem priset i just den kategorin 2003.
– Det var fränt det här. Jag har haft ett fantastisk år där jag tagit tre internationella medaljer. Och jag hoppas att jag kan vara med ett tag till, säger han.
Ja, det återstår att se om Kenta finns med i pristagarlistan även vid nästa Idrottsgala. Nu väntar ett intensivt år för de åländska idrottarna och 2009 års prestationer kan skrivas till historien.

Priserna gick till följande:
Årets idrottsliga genombrott: Saana-Maria Sinisalo, bågskytte
Årets idrottsledare: Robert Dahlin, Åland United
Årets idrottsprestation: Åland United, fotboll
Årets idrottslag: Åland United, fotboll
Årets kvinnliga idrottare: Annica Sjölund, fotboll
Årets manliga idrottare: Kenneth ”Kenta” Sandvik, kraftsport

MARIA NYKVIST
maria.nykvist@nyan.ax
tfn 528 478
Foto: ERKKI SANTAMALA
erkki.santamala@nyan.ax
tfn 528 470