DELA

Åland United firade historiskt guld

FOTBOLL. Elegans, otrolig insats, ni gör oss stolta och det ser så lekande lätt ut.
Så lät några av hyllningarna till Åland United under guldfestfirandet i Mariepark i går kväll.
En kväll där flera inblandade prisades för sina insatser, men också en kväll där tränare, styrelse och några av spelarna tackade för sig.

Bildspel


”We are all the winners”, ”We are the champions”, ”Simply the best” och ”När vi gräver guld”.
Ja, det blev soundtracket när spelarna själva fick välja musik på Åland Uniteds guldfest på Mariepark i gårkväll.
Och vad annat passar bättre för att runda av en guldkantad säsong. En säsong där det åländska laget nog överraskade de flesta i Finland med att först bli historiska genom att vinna fjorton ligamatcher på raken och att sen också vinna guldet.
– Det känns så klart jättebra att ha gjort en sån säsong. Det gör att vi alla är taggade inför nästa år där vi har nya mål i sikte, säger ÅU:s lagkapten Sarah Engblom.


Fick in 17.000 euro
Och Sarah Engblom fick göra många turer upp på scenen i går. I egenskap av lagkapten fick hon ta emot en check på 10.000 euro från landskapsregeringen, 5.000 euro från huvudsponsorn Ålandsbanken, 1.000 euro från Långnäs hamn och 1.000 euro från Ålands fotbollsförbund.


Stående ovationer
Det delades dessutom ut en mängd priser under kvällens lopp, ett av dem där Engblom själv prisades med lagets kamratpris.
– Självklart är det jättekul att vara uppskattad av ens lagkamrater, säger hon.
Ett annat pris gick till Elin Nilsen som hyllades som supportrarnas val, Frida Thilén fick årets framstegspris och Taina Hartikainen fick pris för bästa målgörare. Och framför allt så hyllades tränaren Robert Dahlin, som även utsetts till Finlands bästa damfotbollstränare, med stående ovationer.


Jannica Tjeder lämnar
Dahlin var dessutom en av dem som tackades av. Efter fyra säsonger i Åland United lämnar han för Brommapojkarnas damlag. Även styrelsens ordförande och vice ordförande Bo-Erik Sandell och Camilla Gunell tackade för sig. Redan tidigare var det också klart att backklippan Eveliina Kohvakka, som efter tre år i klubben, lägger skorna på hyllan.
Men kvällen bjöd också på ett avslöjande. Jannica Tjeder, en av Åland Uniteds mest framstående spelare under den delen av säsongen då hon inte var skadad, har nu beslutat sig för att inte fortsätta i klubben.
Läs mer om firandet i måndagens Nya Åland.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax