DELA

Ädlaste valören hägrar för judokas

ÖSPEL. – Guld! Guld, guld, guld!
Judokan Samuel Mäki har en given målsättning för årets öspel på Rhodos.
Inte sedan 1995 har judon funnits med som sport i öspelssammanhang. Men i år är grenen tillbaka när Rhodos står värd för tävlingarna. Åland reser ned med en trupp på fem personer varav samtliga är debutanter.
– Vi vet inte så mycket om motståndet, det är svårt att säga vad förutsättningarna är, men vi väntar oss att vi är bäst, säger Samuel Mäki.
Han är den i truppen som är mest aktiv och satsar fullt på sporten i riket. Nu har han varit hemma ett par veckor.
– Vi tränar inte så hårt, utan går igenom allt och förbereder oss genom att ta det lugnt och ladda. Vi samlar energi för tävlingen med korta, hårda pass, beskriver han.


Annan nivå
Judon är schemalagd endast två dagar. På måndagen är det individuella tävlingar och på tisdagen tävlar herrarna i lag.
Hur värderar du öspelen?
– Det är ju inte samma nivå på tävlingarna som i världscupsammanhang, det gör att jag går upp en viktklass på Rhodos. Men det är roligt att representera Åland när klubben har gett mig så mycket, det är kul att ge något tillbaka, säger han och fortsätter:
– De engelska kanalöarna ska vara hyfsade. Många av öarna hör till länder som har starka judokas, men man vet ju inte om någon av dem representerar öarna.


En framtid
Under måndagens träning är det bara han och Aso Hosseini på plats.
– Aso är entusiastisk, ambitiös och träningsvillig, det finns stor potential för framtiden i större tävlingar, säger Samuel Mäki.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax