DELA

20 gör upp i racketlon-ÅM

RACKETLON. Tennis, pingis och badminton är sporterna som ingår i tävlingsformen racketlon, en idrott man inte tävlat i på Åland sedan 1995. I helgen är det dags igen, när ÅM i racketlon ska avgöras i Bollhalla.
Mariehamns Lawn-tennis Klubb (MLK), BK Smash och IFK Mariehamn Bordtennis har gått samman för att ordna ett åländskt mästerskap i racketlon i helgen.
– Vi gör det mest på skoj och för att öka samvaron sporterna emellan. Plus att vi hoppas att det ökar synligheten för de olika sporterna, säger MLK:s Dan Andersson.
Tjugo idrottare har anmält sig till mästerskapet. Tio ska tävla i elitklassen, fem i motionsklassen och fem i damklassen. Ingen riktig racketlonspelare är anmäld, utan det är snarare spelare med erfarenhet från en eller två av de tre sporterna som finns i startlistan.
– En duktig pingisspelare som är anmäld är Johan Pettersson. Från tennisen deltar bland annat Peter Forsström, berättar Andersson.
Från vilken av de tre sporterna kommer de flesta deltagarna?
– Mest från pingisen och tennisen. Några få håller på med badminton och så har vi några, bland annat junioren Victor Eriksson, som sysslar med både tennis och pingis.

Alla poäng är viktiga
Racketlon-ÅM går till så att deltagarna spelar matcher i varje gren. Först till 21 poäng, oavsett sport, vinner matchen. Till sist räknas alla poäng samman och en mästare i racketlon koras.
– Så varje poäng man tar hem är viktig.
Andersson tycker att det är svårt att förutsäga vilka spelare som kommer att slåss om ÅM-titeln.
– Klasskillnaden syns bra i en sport, men när det ska tävlas i tre sporter är det genast svårare att säga hur det går. Man behöver ha en bra bredd för att gå långt. Är man en riktig bolltalang är det förstås en fördel.
Åland enda professionella racketlonspelare, Linda Jansson, deltar inte när ÅM hålls i helgen.
– Det var synd, det hade förstås varit roligt att ha henne med. Samtidigt som hon förstås hade spelat ut alla andra väldigt enkelt.
ÅM börjar på lördag klockan 10.00 i Bollhalla. Och Andersson hoppas att det sedan inte ska dröja femton år igen tills nästa tävling.
– Vi hoppas att det kan bli ett årligen återkommande evenemang, avslutar han.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax