DELA

Viktigt mota huligan-Olle i grinden

I mitten av november 2022 behandlade Tipsligans disciplinära nämnd en händelse som skedde tidigare under hösten, när mesta mästarna HJK och utmanarklubben KuPS möttes i slutkampen om ligaguldet. Under matchen kastades bland annat pyrotekniska produkter ner på planen och en ordningsvakt träffades. Dessutom stormade ett antal HJK-supportrar planen efter matchen. Den disciplinära nämnden utdömde slutligen ett straff om 4 000 euros böter för HJK och beslutade stänga Bolt Arenas bägge supportersektioner i HJK:s två första hemmamatcher i ligaspelet 2023. Man lät även, i skarpa ordalag, meddela klubben att det kan bli aktuellt med spel inför helt tomma läktare i det fall supportrarna tillåts fortsätta bryta säkerhetsföreskrifterna på Bolt Arena.

långt allt väl. Nu är 2023 och Tipsligapremiären inte särskilt långt borta, och HJK vill plötsligt inte ta ansvar för delar av supporterskarans handlingar. Nu överklagar man den disciplinära nämndens beslut och anser att ”kollektiva bestraffningar av det här slaget inte är det bästa tillvägagångssättet”. Klubben går till och med så långt att man ifrågasätter lagligheten i dylika bestraffningar.

Utåt sett fördömer förstås föreningens ordförande, Olli-Pekka Lyytikäinen, säkerhetsöverträdelserna som bestraffas – ”å det kraftigaste” till och med. Men orden ekar lika tomt som kommande matchers kortsideläktare på Bolt Arena. Straffet med tomma läktare är trots allt riktat mot klubben och dess oförmåga att garantera säkerheten under matcherna.

I den finländska fotbollen är vi – lyckligtvis – relativt förskonade från den typ av huliganism och rasism vi läser och hör om i samband med matcher i diverse europeiska länders fotbollsligor. Låt oss gemensamt ta ansvar för att det så ska förbli – och till och med arbeta för att bli av med de små tendenser i den riktningen som ibland visar sitt fula tryne, även här. Fotbollsmatcher, och alla andra idrottsevenemang för den delen, ska också i fortsättningen vara tillgängliga för alla – såväl barnfamiljer som äldre och naturligtvis supportrar från bägge sidor ska kunna besöka arenorna utan att behöva vara rädda. Men det innebär också att arrangörerna behöver ta sin del av ansvaret för att åtgärda säkerhetsbrister samt avhysa redan kända högriskpersoner – på riktigt – och utan efterhandskonstruerade krokodiltårar om ”kollektiva och olagliga bestraffningar”.