DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vi säljer inget ryskt bränsle på Åland

Inga rysktillverkade Teboilprodukter säljs på Åland. Det försäkrar Teboils direktör för direktförsäljningsaffärsverksamhet, Niklas Hagström. – Vi köper endast en liten del av våra produkter från Ryssland och dessa säljs aldrig på Åland.

Som Nya Åland tidigare har rapporterat drivs och ägs två Teboilstationer på Åland av Teboil, som är till hundra procent ägt av oljekoncernen Lukoil. Men bränslet som säljs på Teboilmackar på Åland har ingen koppling till Ryssland, enligt Hagström.

– Bränslet som vi säljer på Åland raffineras i Finland och ibland Västeuropa, skriver han i en mejlkommentar till Nyan.

De färdigraffinerade produkterna köps från det finländska, och till hälften statsägda, petroleumbolaget Neste och alltså inte från Lukoils egna raffinaderier, enligt Hagström.

Var kommer råoljan från?

– Vi har inte direkt tillgång till fakta angående den råolja som raffineras hos Neste eller något annat raffinaderi i Europa.

Råoljan härstammar i allmänhet från Persiska viken, Nordsjön och Ryssland, skriver han.

Bojkott i Finland

Flera fackorganisationer, exempelvis Akavas specialförbund, Automobilförbundet och Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena, JHL har manat till bojkott mot ryskägda Teboil efter Putins invasion av Ukraina. Enligt Hufvudstadsbladet (Hbl) slutar också bland annat bilvaruföretagen Motonet och Varaosamaailma sälja deras produkter.

Krismöte

Hbl skriver att aktionerna har lett till kundflykt, vilket har drabbat de företagare som driver mackarna hårt och att Teboilköpmännens styrelse samlades på måndagen till ett krismöte för att behandla situationen.

– Läget är nu sådant att vi måste stanna upp och se var vi står och hur vi ska kunna fortsätta vårt företagande, säger Pekka Haapalainen, styrelseordförande och företagare i macken vid Österleden i Helsingfors, i ett pressmeddelande.

Enligt Haapalainen fördömer Teboilföretagarna de ryska krigshandlingarna.

– Men vi är små finländska företagare som inte har någon direkt kontakt med Lukoil. På det sättet är det lite fel att rikta åtgärderna mot oss, säger han enligt Hbl.