DELA

”Vi har en ny familj att skratta med”

Tidigt på torsdagsmorgonen rullade den andra bussen med flyktingar från Ukraina i land på Åland.Oksana Dzhyhota och Alla Sokolenko från staden Charkiv var två av passagerarna och nu är de på Stalldalen i Grelsby i väntan på att slussas vidare till sina värdfamiljer.– Jag vill jättegärna börja jobba, säger Oksana Dzhyhota.

På Stalldalens område i Grelsby råder febril aktivitet när Nyan anländer på torsdagsförmiddagen. Tidigt samma morgon nådde bussen med 48 flyktingar från Ukraina och de åländska volontärerna fram.

Nu har de fått sova, duscha och äta frukost. Medimar har varit på plats och covidtestat alla och en veterinär har kontrollerat den hund som följde med.

Två som följde med bussen är Oksana Dzhyhota och Alla Sokolenko. Vi pratar med dem tillsammans med Olena Moskalets som bor på Åland och har varit med på resan som tolk.

– Vi kommer båda från Charkiv. Vi lärde känna varandra nu under resan, men det visade sig att vi bor nära varandra i Charkiv, säger Alla Sokolenko.

Blev på sjukhus

Oksana Dzhyhota har varit på flykt från sitt hem i en vecka. Det tog två dygn att nå Polen där hon sedan väntade innan hon kom med bussen till Åland.

För Alla Sokolenko tog resan längre tid. Hon har med sig sin 15-åriga son Alexander Cherkashin och tvååriga dottern Milana Sokolenko.

– Hon har epilepsi och vi hamnade på sjukhus efter resan till Lviv som tog 23 timmar. Sedan tog det nästan en månad att komma till Polen, och min man är i kriget, säger Alla Sokolenko.

Tackar Polen

I Polen bodde de på boenden som volontärer ordnat.

– Vi vill tacka alla i Polen, det var jättefint organiserat, säger Alla Sokolenko.

Innan kriget bröt ut jobbade Oksana Dzhyhota som kock och försäljare i en butik och Alla Sokolenko var mammaledig men jobbade före det som sömmerska.

– Livet var jättebra, vi hade våra familjer och jobbade, säger Oksana Dzhyhota.

Hon går åt sidan för att torka tårarna. När hon kommer tillbaka fortsätter hon:

– Vi har våra män kvar där.

Resan till Åland gick bra för de vuxna, men det var jobbigare för barnen, säger Oksana Dzhyhota.

– Men det var jättefint ordnat med mat och sällskap, säger hon.

Hur mår ni nu?

– Vi är en ny familj som vi kan skratta med, säger Oksana Dzhyhota.

– Milana fick ett epilepsianfall i en terminal på vägen hit, säger Alla Sokolenko.

Nu väntar de på att slussas vidare till sina värdfamiljer.

– Vi känner oss tacksamma, på den lilla stunden vi har varit här verkar det vara lugnt och tryggt, säger Alla Sokolenko.

– Jag har en väninna här på Åland som ringde redan när jag var kvar i Ukraina, så jag visste att jag ville hit. Hon har fått jobb hos en kvinna på en äppelodling och jag vill också jättegärna börja jobba, säger Oksana Dzhyhota.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp