DELA

”Vi borde förstås ha kollat”

Hufvudstadsbladet och Österbottens Tidning är självkritiska till att inte ha kontrollerat Ove Anderssons bakgrund före man tog in hans intervju med lantråd Katrin Sjögren (Lib).
Det var i onsdags som flera finlandssvenska dagstidningar publicerade en intervju med lantråd Katrin Sjögren. Artikeln var skriven av Ove Andersson, tidigare partisekreterare och lagtingskandidat för Ålands framtid. Den nya självstyrelselagen fick stort utrymme i artikeln och flera frågor om åländsk självständighet togs upp.

– Nej, vi kollade inte upp hans bakgrund före publicering. Det borde vi förstås ha gjort. Vi har köpt artiklar av honom tidigare, och jag minns honom som journalist på Tidningen Åland. Att han varit aktiv i partipolitiken och ställt upp i val på senare år har jag missat. Vi borde ha kollat, skriver Lena Skogberg, nyhetschef och tillförordnad ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet, i ett mejl till Nyan.

Hon menar att HBL dagligen får erbjudanden om artiklar, främst från svenska journalister. Ove Anderssons erbjudande var intressant för tidningen av den anledningen att man gärna vill ta del av mer material från närområdet, inklusive Åland, skriver hon.

– Utgångspunkten är ändå klar: journalister ska vara oberoende. Om det finns kopplingar som läsaren behöver känna till ska de framgå, exempelvis i en fotnot.

Läs mer i fredagens Nya Åland!