DELA
Foto: Johan Orre

”Vi är egentligen i krig”

De covid-19-prov som skickades i fredags var alla negativa. Därmed har Åland fortfarande åtta bekräftade fall av coronavirus.
Beskedet kom från lantrådet Veronica Thörnroos (C) på tisdagens presskonferens, som för första gången genomfördes via videolänk.

– Vi har märkt en ökad frekvens av samtal till vår infotelefon. Frågorna är komplicerade nu, det rör sig mycket om familjeåterföreningar och andra individuella frågor som vi försöker reda ut och ge svar på, säger hon.

På presskonferensen deltog också räddningsledarna för Mariehamns räddningsverk och landsbygdskommunerna, Karl Nordlund och Lennart Johansson. Räddningsledarna meddelade att beredskapen fortsättningsvis är normal. Dock råder vissa begränsningar, bland annat på kansliet i form av uppmaningar till allmänheten att ta kontakt via telefon.

– Vi besöker inte heller känsliga objekt för regelbunden brandsyn, som äldreboenden, skolor eller daghem där man kommer i kontakt med en stor mängd människor samtidigt, säger Karl Nordlund.

Han meddelade också att ambulans- och räddningspersonal kan synas iförda skyddsutrustning och att det inte finns någon orsak till oro utan att det är helt förebyggande åtgärder på uppmaning av ansvariga myndigheter.

Veronica Thörnroos avslutade med att återigen upp-
mana alla ålänningar att följa de rekommendationer som finns i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi är egentligen i krig, ett krig mot ett virus som vi inte kan se. Så alla försiktighetsåtgärder gäller fortsättningsvis.