DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Vem är Århundradets ålänning?-Nominera din kandidat här!

Inför firandet av Åland 100 år vill Nya Åland hitta Århundradets ålänning.

– Det finns så många personer som gjort så mycket bra för Åland, och vi vill med våra läsares hjälp visa mångfalden, säger chefredaktör Anna Björkroos.

Nya Åland räknar ner till Ålands hundraårsjubileum genom att be våra läsare nominera Århundradets ålänning.

Klicka här för att nominera!

– Åland och dess invånare är unika på så många sätt och genom ”Århundradets ålänning” vill uppmärksamma detta. Med läsarnas hjälp vill vi hitta och sedan i tidningen kunna berätta om till exempel kämparinsatser, livsöden eller vad som helst som vi ålänningar tycker att beskriver just det som gör oss till ålänningar, säger Anna Björkroos, och fortsätter:

– Det kan vara någon som gjort en specifik punktinsats för Åland. Eller någon som enträget jobbat på, kanske hittills helt i det dolda, säger Anna Björkroos.

Som nominerbar ålänning räknas i det här fallet vem som helst som fötts, bott eller vistats på Åland någon gång mellan åren 1922 och 2022.

– Vi vill lyfta fram bredden utan att utesluta, inget är för stort eller smått, säger Anna Björkroos.

Så här går det till

I det första skedet uppmanas alla Nya Ålands läsare att nominera kandidater. Vem som helst kan nominera.

Kandidaten kan komma varifrån som helst, men den som nominerar måste motivera varför kandidaten ska vara aktuell för att bli Århundradets ålänning.

Nulevande eller döda människor kan nomineras, liksom kända och mindre kända. Personen måste dock ha levt minst ett år under tidsspannet 1922 och 2022.

Namnen publiceras

Alla får nominera hur många kandidater man vill. Nomineringen kan göras genom formuläret på Nya Ålands hemsida. Nomineringen pågår fram till 2 november 2020.

I mellandagarna publicerar vi namnen på de nominerade.

Läsning under våren

Därefter tar ett röstningsförfarande vid bland de som nominerats, mera om detta i ett senare skede.

Under våren presenteras sedan några av kandidaterna i en artikelserie i Nya Åland.