DELA
Foto: JOAKIM

Anna Björkroos i spalten: Världen är liten – även utanför Åland

På en lokaltidning som Nyan ser man oftast på allt som händer genom ett slags åländska glasögon. Det är ju vårt uppdrag som just lokaltidning. Förvånande ofta så finns det en ”åländsk vinkel”. Nästan oberoende av var i världen något händer så finns det en ålänning eller någonslags Ålandskoppling, inte sällan till Föglö, Brändö eller Kökar – som av någon orsak är ovanligt frekvent förekommande.

Min persoliga favorit är storyn kring den svenska skådespelaren Alicia Vikander, som inför Oscarsgalan i början av år 2016 var i hetluften extra mycket då hon var nominerad och av många favortitippad.

Nyan huserade då ännu i tidningshuset i Dalbo och jag minns hur vi på kvällen före galan börja diskutera vem som skulle vinna. På väg hem ropade jag från hallen i nedre våningen upp till kvällsgänget, som satt på övre våningen och jobbade med nästa dags tidning:

”Ni ska få se, hon har säkert rötter på Föglö!”

Vikander vann statyetten för bästa biroll i filmen ”The danish girl” och mottog jubel. Några dagar senare stod jag där chockad.

Ålands radio rapporterar plötsligt att Vikander har en koppling till Åland. Hon har varit här många gånger. Och då framför allt på….. jodå: Föglö!

– Jag känner flickan väldigt väl. Hon har varit mycket här i och med att far till henne är gift med min dotter, sade Föglöbon Stig Fellman till Ålands radio.

Men världen kan vara liten även utanför Åland, tänker jag när läser Aftonbladets artikel: ”Tre sjömän har räddats efter över en vecka på en liten ö i Stilla havet. Räddningsinsatsen bjöd dessutom på en oväntad släktträff”.

Artikeln berättar om hur tre fiskare befann sig i närheten av en obebodd mikronesisk ö vid namn Pikelot då båtmotorn havererade. De lyckades ta sig i land på ön, men de kunde inte slå larm eftersom radions batterier var tomma. I cirka en vecka levde de på kokosnötter och vatten från en källa.

Ett spaningsplan som sänts ut från USA:s militärbas på japanska Okinawa hittade männen. Från luften siktades ordet ”HELP”, alltså hjälp på engelska. Ordet hade de nödställda fiskarna format genom att lägga ut palmblad på marken.

Det dröjde dock ytterligare två dagar förrän männen kunde räddas av ett utsänt amerikanskt flottfartyg. ”Då väntade en rejäl överraskning: en av de sergeanter som tog sig i land på ön visade sig vara en avlägsen släkting till de strandsatta männen”, skriver Aftonbladet.

– Det är en galen värld, säger sergeanten till CNN.

Det är liten värld, säger jag.