DELA
Foto: Jonas Edsvik

Varierande intresse för sjöutbildningar

Totalt har 244 sökande Högskolan på Åland som sitt förstahandsval i år. Det är färre än vad det varit tidigare år enligt Jeanette Höstman programkoordinator på Högskolan.

– Konkurrensen är tuff inom högskolesektorn, säger hon.

Den linje som i år har färre sökande är främst sjökaptensutbildningen. Sedan 2010 har sökande till sjökaptensutbildningen successivt minskat.

I år hade endast 31 sökande sjökaptensutbildningen som sitt förstahandsval. I fjol hade sjökaptensutbildningen 51 förstahandssökande. Ett rekordår var 2010 då hade sjökaptensutbildningen 114 förstahandssökande och maskinteknik 51. Även år 2009 var ett bra år med många sökande.

Ronny Eriksson, vicerektor för sjöfartsakademin som har hand om sjöfartsutbildningarna på Högskolan, tycker inte att årets siffror är alarmerande låga. Han menar att det varierar från år till år.

– Visst är det trevligare om det är många sökande. Framfört allt för näringslivets kompetens, det behövs tillväxt för framtiden, säger han.

Att det i år endast är 31 som sökt till sjökaptensutbildningen som förstahandsval kan enligt Ronny Eriksson bero på flera saker. En sak som påverkar är att är det skrivits väldigt lite positivt i media.

– Det varierar också vad som är populärt och inte populärt bland unga att söka till.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!