DELA
Foto: Jeanette Pajunen/ÅHS

Vaccinationerna kan ta nästan hela året

Det kan dröja till slutet av året innan hela Finland har vaccinerats, men till sommaren räknar man med att vara klar med riskgrupperna. Om allt går i lås godkänns Modernas vaccin i EU redan imorgon onsdag. Bland annat detta framkom vid THL:s och SHM:s presskonferens i eftermiddags.
Institutet för hälsa och välfärd och social- och hälsovårdsministeriet informerade på presskonferensen om hur arbetet med vaccinationerna framskrider. Finland har kommit igång med vaccinet från Pfizer-Biontech. Modernas och Astra-Zenecas vacciner har ännu inte godkänts för användning av EU.

Tuija Kumpulainen från SHM sa att man i vissa länder gått in för att förlänga tiden mellan första dosen och andra dosen.

– Det handlar om länder där vårdsystemet håller på att kollapsa. Där är man också beredda att ta större risker. I Finland finns för tillfället inga planer på att göra på liknande sätt.

50 000 doser per vecka

Mia Kontio från THL sa att institutet framöver räknar med att få cirka 50 000 doser vaccin per vecka. I det första skedet handlar det om cirka 150 000 personer som arbetar inom vård och omsorg. De beräknas ha fått sina sprutor i februari.

– I dagsläget har drygt 5 440 personer vaccinerats, men siffran är en underskattning eftersom registreringen av vaccineringar släpar efter. 5-7 miljoner doser borde ha kommit till Finland fram till sommaren och då borde även de mest utsatta grupperna ha fått sina vaccinationer, sa hon.

Överskott

Leena Turpeinen, direktör för Helsingfors stads hälsovårds- och missbrukartjänster, sa att om alla vacciner som är på gång får försäljningstillstånd blir det ett stort överskott på vaccin.

– Man har gått in för att ta optioner på så många som möjligt för att säkerställa tillgången. Allt kommer inte att gå åt.

På en fråga från Iltalehti svarade Mia Kontio att man får räkna med att det tar fram till slutet av året innan alla finländare är vaccinerade.

– Det beror bland annat på när det kommer ett vaccin som lämpar sig för barn.

Hon sa vidare att man från början hade hoppats få större mängder av Biontech-Pfizers vaccin än vad man sedan fick, men att mängderna nu ökar hela tiden.

Jukka Sallinen från Fimea säger att EU ska behandla frågan om tillståndet för Modernas vaccin imorgon onsdag.

– Så i bästa fall får även det vaccinet grönt ljus då.

SPT

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp