DELA
Foto: Stefan Ohberg

Plusresultat efter Nyans tuffaste år

Att staten satsade på journalistiken och demokratin under coronapandemin var viktigt för Nyan när läget var som värst. Det tillsammans med hårt arbete gör att Nya Åland kan redovisa svarta siffror för 2020.

Efter ett av de tuffaste åren någonsin blev det ett plusresultat för Nya Åland för 2020. Närmare bestämt 34 739,69 euro på plus.

Patrik Ekblom, vd, är mycket nöjd.

– Med tanke på fjolårets händelser är det jäkligt bra jobbat. Vi får tacka staten som satsade på journalistiken.

Nya Åland fick 65 000 euro i stöd för journalistiken under fjolåret. Mediestödet var en del av de åtgärder som Finlands regering vidtog för att lindra de ekonomiska och samhälleliga följderna av coronapandemin.

– Det var tack vare det vi klarade oss, säger Patrik Ekblom.

2020 började väldigt starkt för tidningen, med ett av de bästa försäljningsresultaten någonsin för januari. Men sedan kom coronapandemin och slog ut stor del av annonsförsäljningen.

– Omsättningen minskade med nästan 300 000 euro och det var i stort sett annonspengar som försvann. Det var synd eftersom vi var så bra på gång. Det hade kunnat bli ett riktigt bra år … men vi ska vara nöjda med att vi kunnat hålla oss på benen.

För att klara läget vidtog tidningen flera åtgärder. Lediga tjänster tillsattes inte under året och det har varit en ännu mer strikt linje än vanligt för alla utgifter.

Det här året har börjat svagt.

– Januari i år är det sämsta sedan jag började. Det är fortfarande många stora annonsörer som är borta, så det märks. Pandemin kommer påverka oss hela det här året.

Ökar digitalt

Även om annonssiffrorna inte är så positiva finns det andra positiva nyheter. Prenumerationssiffrorna är stabila.

– Vi ökar stadigt digitalt och vi har haft en enorm tillväxt i besökare på hemsidan, säger Patrik Ekblom.

Det betyder ändå inte någon automatisk extra intäkt.

– Annonsörerna har inte nappat på den biten.

Men det finns alltså en stor potential om man vill få stor synlighet? Att annonsera på sajten?

– Jo, det finns det.

Förra året hade Nya Åland över 10 miljoner besök på Nyan.ax, vilket är alla tiders rekord och en ökning med 3 miljoner jämfört med 2019.

– Jag vill tacka personalen som gjort ett extremt bra arbete under extremt svåra förhållanden. Men även alla våra prenumeranter – utan dem är vi ingen tidning – och alla våra annonsörer, säger Patrik Ekblom.

Hela vinsten återinvesteras i tidningen. Bolagsstämma hålls nästa vecka.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp