DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Union intressant alternativ”

Ålands framtids förslag till en union mellan Åland, Finland och Sverige är intressant, tycker Johan Ehn (MSÅ). Dock bara om alla andra försök till utvecklad självstyrelse misslyckas.
Ålands självstyrelsepolitik har blivit en annan het fråga i budgetdebatten. I tisdags lyfte Axel Jonsson (ÅF) ett förslag om en personalunion tillsammans med Sverige och Finland. En nordisk tradition, menade han. Moderaterna Johan Ehn och Wille Valve visade intresse för förslaget.

Johan Ehn lyfte upp frågan om självstyrelsens utveckling igen på onsdagen. Tonvikten i hans anförande handlade om hur viktigt det är att hålla en enad åländsk linje i frågan. Annars finns det ”bara en vinnare i det sammanhanget och den vinnaren finns i Helsingfors och den finns i de kretsar som inte vill utveckla självstyrelsen över huvudtaget”, sa Ehn.

Han var av åsikten att en parlamentarisk kommitté, som Harry Jansson (C) föreslagit i en budgetmotion, skulle kunna vara en möjlig modell, men att man från moderaterna inte ville låsa sig fast vid det förslaget som enda tänkbara lösningen.

– Det läget vi har just nu är beklagligt. Det är många ”nej”, det finns liten förståelse i Helsingfors, och framför allt viljan är liten.

Om idén till en union som skulle utveckla självstyrelsesystemet sa Johan Ehn att var ett ”synnerligen intressant alternativ”, eftersom han menade att det är viktigt att se sig om efter alternativa lösningar.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!