DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ung konst fokuserar på framtidens hållbarhet

”För framtiden!” heter utställningen där barn och unga med sin konst kommenterar framtiden.

Nordens Institit på Åland presenterar utställningen i samarbete med Art Agenda. En jury har valt ut sjutton verk av alla de som skickades in under våren. Samtliga verk relaterar till ett eller fler av FN:s mål för hållbar utveckling. Konstnärerna som är representerade i utställningen ”För framtiden!” är unga personer från Norden, en del av dem från Åland.

19 studerande vid Ålands lyceum har bidragit med verk på temat flygande insekter, med utrotningshotade arter och insektsdöd i åtanke.

Chans att kommentera

Eleverna Wilma Helin, Nathalie Dahl, Melissa Renfors och Denise Rönnbland finns på plats när Nyan tar sig en förhandstitt på utställningen. De har skapat tredimensionella insekter.

– Stommen är gjord av hönsnät och sedan har vi klätt den med tidningspapper och tapetklister. Till vingarna har vi använt olika material, till exempel plastfolie.

När alla verk hittat sin plats ska deras humlor, getingar, bin och andra flygande insekter hänga framför en tavla som handlar om utrotningshotet.

Skapandeprocessen tog en del tid i anspråk, säger de.

– Det var många olika moment som tog lång tid när klistret och målarfärgen måste torka innan nästa steg så det blev mycket väntetid, säger Wilma.

– Vi hade fritt fram att själva använda vår kreativitet och det är roligt, säger Denise.

 

I utställningen ingår 17 verk av unga konstnärer från olika delar av Norden och visar deras syn på framtiden. Här syns ett verk vid namn ”The Darkside of Mother Earth”.

Utställningen innebär en möjlighet för dem att uttrycka sina tankar om en hållbar framtid.

– Genom den har vi en chans att kommentera och visa vad vi tycker, vilket kan vara svårare för oss som är unga.

Allt fler unga i dag känner oro för klimatförändringar och hur de kommer att påverka dem. Någon klimatångest känner inte konstnärerna Wilma, Nathalie, Melissa och Denise.

– Jag känner inte oro men om man tänker på hur mycket som händer just nu med klimatet så börjar man fundera på hur framtiden kommer att se ut.

 

”Genom den har vi en chans att kommentera och visa vad vi tycker, vilket kan vara svårare för oss som är unga”, säger Denise Rönnblad.

”Pirrigt i magen”

Sigrid Dahlsten, 11 år, och Linn Kyllönen, 10 år, deltar i utställningen med en kort film som de gjort tillsammans.

– Vi har gjort en film som är kanske två–tre minuter, säger Sigrid.

Flickorna brukar göra filmer tillsammans men det här är första gången som någon av dem visas för en bredare publik än deras familjer.

– Vi brukar göra humorfilmer som vi visar för våra föräldrar, säger Linn.

I sin utställningsfilm har de tagit med de av FN:s hållbarhetsmål som de tycker är viktigast.

– Fattigdom och hunger, hav och skog och fred, säger Sigrid.

Hur känns det att filmen ska visas på utställningen?

– Det känns pirrigt i magen, säger Sigrid.

– Och lite läskigt, tycker Linn.

Konstutställningen är producerad av bildkonstnären och fotografen Marika Tomu Kaipanen som fått ett anslag från Alfred Kordelin-stiftelsen för projektet.

Vernissagen är torsdagen den 29 september klockan 17–19. Utställningen pågår till den 27 oktober.

 

Utställningen ”För framtiden!” både ställer och besvarar frågor om hållbarhet, menar Marika Tomu Kaipanen, projektledare för Art Agenda 2030.