DELA
Foto: <07_Bildrubrik>TILLBAKA TILL 2009 Mika Nordberg, blivande infrastrukturminister, föreslog 2009 att Föglötunneln skulle dras som kartan visar och bli 3,6 kilometer lång. I budgetdebatten i lagtinget i går lyfte han åter förslaget om fast förbindelse till Föglö.

Tunneln till Föglö dammas av igen?

Blivande infrastrukturministern Mika Nordberg (MSÅ) talade varmt för kortrutt och tunnel till Föglö i budgetdebatten i går.

Eftermiddagsdebatten kändes mera som en allmänpolitisk debatt än en som handlade om pengar.

Men visst brände det till en och annan gång. Ett, vad det verkar, brännhett ämne är den tunnel till Föglö som de flesta nog har trott är begravd men som visade sig vara i högsta grad aktuell nu när makten förskjutits i landskapspolitiken.

Mika Nordberg lyfte möjligheten till att begära extra anslag från riket för kommande stora investeringar. Avgående finansminister Roger Nordlund högg direkt och utgick från att Nordberg syftade på kortrutt.

– Det fanns ett förslag där en del önskade en tunnel till Föglö, men landskapsregeringens majoritet ansåg att det var orealistiskt. Därför vill jag ha ett förtydligande: Finns en tunnel med i tanken på extra anslag?

Mika Nordberg svarade att han tror att den nya regeringen kommer att titta på kortruttssatsningen.

– Det är korrekt att det fanns en viss oenighet men jag tror att extra anslag kommer upp under de kommande fyra åren.

Roger Nordlund gav sig inte utan påpekade att den kommande regeringen inte har större underlag än 17 mandat i lagtinget.

– När extra anslag har aktualiserats tidigare har man sökt enighet i lagtinget. Är det annorlunda nu?

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!