DELA
Foto: <07_Bildrubrik>NYAN 7 JANUARI I går berättade Nya Åland om skattekraven på CDON Alandia.

Tullens utredning är ännu på hälft

Tullens förundersökning om misstänkt grovt skattebedrägeri mot postorderföretaget CDON Alandia ab pågår fortfarande aktivt, berättar förundersökningsledare Monika Ekström.
I går berättade Nya Åland att CDON Alandia, åländskt dotterbolag till CDON Ab med säte i Malmö och kund hos både åländska Pectus ab och Posten, krävs på 5,7 miljoner euro av Skatteförvaltningen i Finland för skatter som enligt den tolkning som gjorts borde ha betalats för åren 2010-12.

Förvaltningen har beslutat att efterbeskatta CDON Alandia eftersom man anser att bolaget har redovisat för lite mervärdesskatt i samband med försäljning till finska fastlandet. Skatteförvaltningen anser också att CDON Alandia har deklarerat skatter felaktigt.

Tullens utredning har pågått parallellt med skatteförvaltningens utredning även om ett visst samarbete har funnits, säger Monika Ekström som tagit över förundersökningsledaruppdraget.

– Vår utredning är fortfarande i gång men den är ännu på hälft. Det här är en utredning som går långsamt framåt eftersom det är många som är inblandade, säger hon.

Hon kan inte svara på frågan när tullens utredning kommer att vara klar.