DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tre miljoner mer till kommunerna

Klumpsumman stiger med knappt åtta miljoner i år, vilket framgår av landskapsregeringens andra tilläggsbudget.

Där finns även tre miljoner euro extra till kommunerna, eller snarare grundskolorna. Pengar som landskapsregeringen anser sig tvungna att punga ut efter en miss i landskapsandelssystemet.
Landskapsregeringen har gett sitt förslag till en andra tilläggsbudget för det här året till lagtinget. I förslaget framkommer att avräkningsbeloppet, den så kallade klumpsumman, ökar från dryga 237 miljoner till 245 miljoner, vilket ger en ökning på 7,9 miljoner euro. Största delen, 6,5 miljoner, består av intäkter som är engångsföreteelser.

Eftersom Ålandsdelegationen ännu inte fattat beslut om klumpsumman ingår inte summan i tilläggsbudgeten, men landskapsregeringen väljer ändå att informera om den.

En glädjande nyhet för kommunerna – men kanske inte lika glädjande för landskapsregeringen – är att en miss i landskapsandelssystemet hittats. Det är en felaktighet i hur beloppen för grundskolan ska räknas ut. Nu ska landskapsregeringen rätta till missen inför 2019, men för i år väljer landskapsregeringen att betala ut 3,1 miljoner euro extra till kommunerna.

Det nya landskapsandelssystemet skulle spara 4 miljoner för i år för landskapet. Nu återstår alltså bara en inbesparing på 900 000 euro.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!