DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>FRIAD En våldtäktsåtalad man i 30-årsåldern har friats av tingstätten.

Tingsrätten friade våldtäktsåtalad man

Hade den yngre mannen sexuellt umgänge med den äldre mannen av fri vilja eller var det våldtäkt?

Enligt tingsrätten handlade det inte om våldtäkt och därför förkastades åtalet.
Huvudförhandlingen hölls i mitten av december i tingsrätten. En man i 30-årsåldern stod åtalad för att ha begått fem våldtäkter mot en yngre man som bodde i samma hushåll under tiden december 2013 till mars 2014. Männen var inte släkt med varandra utan den äldre mannen benämns som ”styvfar”.

Rättegången hölls bakom stängda dörrar trots att den åtalade och hans biträde advokat Lena Laitinen ville att allt skulle vara offentligt.

Den yngre mannen yrkade på att hans identitet skulle hemlighållas och att också domen skulle beläggas med sekretess. Tingsrätten gick med på att hemlighålla identiteten men beslöt att domen i övrigt är offentlig eftersom det ”handlar om ett allvarligt brott som talar för en vid offentlighet”.

Den springande punkten är om de sexuella handlingarna mellan männen har skett frivilligt eller om det har handlat om tvång. Den yngre mannen uppgav via åklagaren att han sagt att han inte vill delta i de sexuella handlingarna.

30-åringen medgav de sexuella handlingarna men nekade till brott eftersom de varit ömsesidiga och vissa av dem hade skett på den yngre mannens initiativ.

Tingsrätten beslöt att förkasta åtalet på alla punkter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!