DELA
Foto: Felicia Bredenberg

Tidigare anställda kräver miljonbelopp

– Summorna är som tagna ur luften, sade advokat Leena Laitinen om kraven på ersättningar från tidigare anställda när Wirrans-rättegången inleddes i går.
Efter år av utredningar och dröjsmål kunde rättegången i det så kallade ”Wirranfallet” dra igång under gårdagen i Åbo. De tre åtalade – Wirakarn och Nicholas Jordan och juristen Marcus Måtar – och totalt nio målsägande biträdda av advokat Jussi Sarvikivi var alla nävarande under rättegångens första dag.

Paret Jordan åtalas för ockerliknande diskriminering i arbetslivet för att ha utnyttjat sina anställdas ekonomiska situation och beroendeställning på grund av deras nationalitet och etniska ursprung. Detta ska ha skett mellan åren 2006 och 2012.

De nio målsägande yrkade på sammanlagt på närmare 1,4 miljoner euro i skadestånd för obetalda löner, semesterersättningar och ersättning för kränkning.

Nicholas Jordans advokat Lena Laitinen förklarar att det hela bygger på ett missförstånd. Försvaret sade att de anställda var fria att göra vad de vill på sin lediga tid men att de på grund av den goda samvaron oftast tillbringade sin ledighet tillsammans i restaurangen.

Både Wirakarn och Nicholas Jordan bestrider åtalet och anser sig inte vara skyldiga att betala någon ersättning till de tidigare anställda.

– Summorna är som tagna ur luften, säger advokat Laitinen.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!