DELA

THL: coronapandemin håller på bli endemisk

Coronaviruset finns nu över hela världen med ständigt varierande förekomst och vi ser återkommande epidemier beroende på säsongsvariationer. THL spår att det är mycket troligt att detta kommer att fortsätta år efter år.
Vaccinerna har konstaterats vara mycket effektiva för att förebygga allvarlig sjukdom och dödlighet.

Under onsdagen höll THL presskonferens om det rådande coronaläget och vad vi kan vänta oss i framtiden. I Finland ökar fortsättningsvis antalet infektioner och hittills har nästan 1,2 miljoner laboratoriebekräftade fall av coronavirus identifierats i landet sedan pandemins start.

”Det motsvarar cirka 21 procent av hela befolkningen, men den verkliga siffran är troligen minst dubbelt, om inte högre”, skriver THL i ett pressmeddelande.
Behovet av sjukhusvård ökar i viss mån, men inte behovet av intensivvård.

Virusets cirkulation kan inte stoppas baserat på nuvarande kunskap och tillgängliga medel. Dessutom har SARS-CoV2 visat sig vara ett mycket muterande virus som producerar en ny mutation var 3-6:e månad. Vaccinerna som används i Finland har dock konstaterats vara mycket effektiva för att förebygga allvarlig sjukdom och dödlighet.
– Upp till 10 000 liv kan ha räddats enbart i år tack vare vaccinering, sade Mika Salminen, chef för avdelningen för hälsoskyddsansvariga vid THL, under presskonferensen enligt Hbl.

THL konstaterar nu att covid-19 coronavirus-pandemi övergår till en endemi. Det betyder att viruset finns över hela världen med ständigt varierande förekomst och vi ser återkommande epidemier beroende på säsongsvariationer. Det är mycket troligt att detta kommer att fortsätta år efter år.
– Hälso- och sjukvården måste också anpassas till detta, så att annan nödvändig vård som människor behöver inte blir lidande, säger Salminen.