DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ålänningarna kan få snabbare nät – nu testas 5G

På onsdag testas 5G på Åland. Fälttestet görs av Ålcom och leverantören Ericsson.

– Vi vill så att säga vara förberedda för nästa teknik, säger Jonas Sundborg, kontaktperson för testet.
I fredags klubbade det svenska telefonbolaget Ericsson den fristående standarden för 5G-tekniken. 5G utvecklas av flera olika företag i hela världen. Nya Åland skrev i april 2017 om Ålcoms planer på att testa och utveckla ett 5G-nät på Åland. Än så länge pågår utvecklingen och tillverkningen av den radioutrustning som krävs för att 5G ska vara möjligt i världen. År 2020 räknar företaget med att 5G är tillgängligt på Åland.

Nu på onsdag är det dags för nästa steg i Ålcoms utvecklande av 5G på Åland. Det åländska telefonbolaget har en så kallad testlicens under hela 2018, som nu ska utnyttjas.

– Vi vill så att säga vara förberedda för nästa teknik. Det är bra att vara med på tåget tidigt och få erfarenheter från vad 5G kan ge och vilket mervärde det kan ge till kunderna, säger Jonas Sundborg.

5G ska möjliggöra bland annat ännu snabbare trådlösa förbindelser, en ökad säkerhet och energieffektivitet. På onsdag gör Ålcom, tillsammans med leverantören Ericsson, fälttester av 5G i frekvensnätet 3,5 gigahertz.

– Det här är en pusselbit i det hela, säger Sundborg.

Fälttestet kommer att göras cirka mellan klockan 13 och 16 på onsdag, i Mariehamn.