DELA
Foto: Joakim Holmström

Tekniska problem stänger Mariebad

UPPDATERING Mariebad är öppet igen: Mariebad öppet igen

Tekniska problem med doseringen av kemikalier har tvingat Mariebad att stänga. Det är oklart när badet kan öppna igen, men sannolikt först nästa vecka.

– Allt ser normalt ut, men det är inte okej, säger Greger Sundström som är driftstekniker på fastighetsavdelningen i Mariehamn.
Nu väntar man på folk med mer erfarenhet för att undersöka problemet.
Kemikalierna doseras automatiskt av pumpar, men den senaste tiden har man i den dagliga egenkontrollen upptäckt att något varit fel. På onsdagen höll sig nivåerna inte längre inom de gränser som finns, vilket ledde till att man stänger badet.
I tisdags togs även ett prov som skickats till laboratorium för analys, vilket man normalt gör var tredje vecka. Det preliminära svaret därifrån är att något är fel.
– Jag tror inte det är allvarligt, men det ska göras enligt konstens regler. Vi reder ut det, säger han.
Han tror att det är värmen som ställer till det. I källaren har temperaturen stigit till närmare 40 grader på grund av hettan. Enligt honom borde temperaturen hålla sig kring 15-20 grader.
– Jag är ganska säker på att det är värmen som spelar oss ett spratt. Frågan är om det påverkar pumparna eller kemikalierna.
Man har försökt vädra ut värmen med korsdrag, men enligt Greger Sundström funkar det bäst när dörrarna hålls stängda.
– Vi har en extrem sommar. Hettan har värmt upp hela konstruktionen Om det inte slutar kommer det att bli olidligt i augusti.
Vet du när problemet kan vara löst?
– Nej. Det finns en liten chans att det är löst i morgon, eftersom vi har folk på väg. Men veckoslutet kommer emot och om vi behöver beställa efter delar om något är sönder är det här först på måndag. Det finns en liten chans att allt funkar i morgon.
Stranden, restaurangen och massageverksamheten i huset håller öppet som vanligt.