DELA
Foto: Tallink Silja

Tallink efter vinstbeskedet: Det första ljuset vi sett

Efter 1,5 år och 151 miljoner euro i förlust kan Tallink visa vinst igen.Det tredje kvartalet gav ett positivt netto på 5,5 miljoner.
– Den första ljusstrålen vi sett, säger vd:n Paavo Nõgene.

Tallink-koncernen rapporterar sitt första positiva resultat sedan pandemins utbrott. Det tredje kvartalet gav ett netto på 5,5 miljoner euro (-23,9 miljoner 2020) efter en ökning av intäkterna med 18,6 procent jämfört med samma period förra året.

Rörelseresultatet var 35,1 miljoner (5,7 miljoner) euro.

Kvartalets resultat lyftes av återöppningen av flera rutter för första gången sedan pandemins början i mars 2020 och kortsiktiga charteravtal för två av Tallinks fartyg.

”Det är den första ljusstrålen vi har sett efter en period där vi har gjort en nettoförlust på mer än 151 miljoner euro på ungefär ett och ett halvt år”, kommenterar koncernchefen Paavo Nõgene.

”För första gången sedan våren 2020 hade vi bara ett fartyg upplagt i hamn och alla andra i drift, vilket har inneburit intäkter, men viktigast av allt arbete för våra medarbetare vars antal i slutet av tredje kvartalet i år uppgick till drygt 4500”.

Hittills under 2021 ligger dock intäkterna 14,7 procent under 2020 års nivå och den oreviderade nettoförlusten på 53,2 miljoner euro. Tallink varnar också för en tuff vinter då lågsäsongen börjat och covidtalen åter stigit i Estland och Lettland.

Under kvartalet stärkte bolaget sin likviditetgenom att förverkliga ett lån i Nordiska Investeringsbanken och genomföra ytterligare en aktieemission i början av september.

Läs mer i fredagens Nya Åland!