DELA
Foto: Pressbild

Silja Serenade ställer in turer efter bakteriefynd i vattensystemet

Silja Serenades avgångar den 12-13 november på rutten Stockholm-Helsingfors ställs in. Det meddelar rederiet Tallink Silja på sin hemsida. Orsaken är att man funnit att halterna av legionellabakterier i fartygets vattensystem ställvis överskrider gränsvärdena.

”Som en försiktighetsåtgärd har bolaget nu beslutat att ställa in fartygets avgångar den 12-13 november för att genomföra en klorchockbehandling av fartygets system och eliminera bakterierna”, skriver Tallink Silja.

Rederiet meddelar vidare att hytterna med högre gränsvärden än normalt har stängts och att temperaturen på fartygets varmvatten höjts och vattenpunkterna har desinficerats och sköljts, allt för att eliminera legionellabakterien.
Rederiet skriver vidare att legionellabakterien inte sprids från person till person eller genom dricksvatten, utan som vattenaerosoler (små partiklar i luften) vid inandning. Symptom på legionellos inkluderar torrhosta, feber, huvudvärk, muskelsmärtor och andnöd. Inkubationstiden från infektion till första symptom är 2–10 dagar.

”Passagerare uppmanas att vara vaksamma på eventuella symptom och kontakta läkare om några symptom uppstår efter att ha rest med Silja Serenade”, skriver Tallink Silja, och fortsätter:

”Företaget utför regelbundet och rutinmässigt mätningar av olika bakterienivåer i fartygets system och åtgärder vidtas alltid som en försiktighetsåtgärd om några kontroller skulle visa bakterienivåer som är högre än normalt. Kontrollerna på alla rederiets övriga fartyg är normala och inga andra avgångar är alltså påverkade.”

Rederiet kontaktar alla bokade kunder som berörs av de inställda avgångarna.

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp