DELA
Foto: Stefan Öhberg

Tallink Silja varslar 450 anställda om uppsägning

Det gäller främst varsel av anställda på fartygen, men även ett mindre anställda i land berörs.

Coronakrisen har slagit hårt mot passagerarfärjetrafiken. Myndighetsbeslut och reserestriktioner har gjort att fartygen tvingats tas ur trafik och intäkterna har i princip försvunnit från en dag till en annan. Passagerarsiffrorna under april månad föll med 96 % jämfört med samma månad 2019. För att överleva krisen måste företaget nu reducera organisationen och anpassa alla kostnader efter den rådande verkligheten.

-De ekonomiska konsekvenserna av reserestriktionerna är förödande för passagerarfärjetrafiken och det står nu klart att vi endast kommer att kunna bedriva en begränsad verksamhet under lång tid framöver. Vi har därför inget annat val än att kraftigt dra ner på organisationen och varsla stora delar av besättningen ombord på våra fartyg, säger Marcus Risberg, vd på Tallink Silja AB.

Utöver den negativa effekten som det uteblivna resandet har så har företaget även drabbats hårt av att det sjöfartsstöd som normalt utgår, och är helt avgörande för den svenska sjöfartsnäringen, nu har dragits in då fartygen inte är i trafik”, skriver bolaget i ett pressmeddelande