DELA
Foto: <07_Bildrubrik>ÄNNU OKLART EU presenterar ett förslag som kan möjliggöra för streaming av SVT:s program på Åland i vår. Men det finns inga garantier för att SVT skulle utöka sitt område även om förslaget går igenom.

Streamingfrågan kan avgöras i vår

EU har tagit ett steg närmare uppluckringen av de nationella begränsningarna för tv-program över internet. Men frågan om Åland ska få tillgång till de svenska tjänsterna dröjer till våren.
I början av december lade EU-kommissionen fram ett förslag som behandlar abonemangsbaserade streamingtjänster.

Det nya förslaget vill möjliggöra för privatpersoner att fortsätta utnyttja de nationsbundna streamingtjänsterna vid utlandsbesök. Det gäller i nuläget bara tjänster som kräver ett abonemang som till exempel Netflix eller Viaplay.

Förslaget öppnar dock inte möjligheten att köpa in ett annat lands streamingtjänster. Man kan alltså i och med förslaget inte börja prenumerera på svenska tjänster. Lagförslaget omfattar inte heller plattformar eller kanaler som har reklamintäkter som inkomstkälla, till exempel Youtube eller Vimeo.

I vår ska kommissionen behandla nästa lagförslagspaket. Där ingår bland annat ett direktiv som rör kabel- och satellit-tv där målsättningen är att öka tillgängligheten för tv-program i EU. Det gamla direktivet rörande kabel-tv ska moderniseras och kan komma att innefatta streamad tv. I lagförslaget öppnas frågan om tjänster som SVT-Play ska kunna göras tillgängligt utomlands.

Men det är fortfarande upp till SVT att ta beslut i frågan om tillgängligheten för SVT-play på Åland eftersom det medför en kostnad för att utöka sitt område för upphovsrättsskyddat material.