DELA
Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Sverige släpper alla coronarestriktioner

Flera svenska medier uppger på onsdag kväll att Sverige kommer att avskaffa alla tvingande coronarestriktioner om en vecka.

Den svenska regeringen kommer imorgon att fatta beslut om att avskaffa alla tvingande restriktioner med anledning av coronapandemin. Det uppgav såväl Sveriges Radio som Expressen på onsdag kväll.

En pressträff kommer att hållas med statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på torsdagsmorgonen, uppger Expressen.

Restriktionerna sägs ska upphöra den 9 februari. Sverige följer därmed efter Danmark och Norge, som nyligen meddelat samma sak.

Sjukvården är stabil

De allmänna råd som finns, bland annat om att stanna hemma om man är sjuk behålls dock, och särskild försiktighet ska tillämpas av ovaccinerade.

Att den svenska regeringen nu fattar detta beslut, trots en fortsatt mycket stor smittspridning i landet, beror på att läget inom sjukvården anses vara stabilt, samt att Omikron är betydligt mildare än tidigare varianter.

Dessutom anses vaccinationstäckning nå ha nått en tillräckligt hög nivå.

Expressen betecknar beslutet som ”historiskt” och skriver att oppositionen och företrädare för landets regioner och kommuner är ifärd med att informeras.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp