DELA
Foto: Stefan Öhberg

Gratis munskydd till skolelever över 15 år

Gratis munskydd ska distribueras till alla elever över 15 år för att användas i kollektivtrafiken. Det beslutade landskapsregeringen på torsdagen.

Anledningen till att kostnadsfria munskydd delas ut är den rådande rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken på Åland. Rekommendationen gäller inte för dem som har orimligt svårt att andas med munskydd eller som av andra hälsoskäl inte kan använda dem.

Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) får till uppgift att dela ut munskydden till skolorna. De som berörs är niondeklassare i högstadieskolorna och studerande vid Ålands gymnasium, Ålands folkhögskola och Ålands musikinstitut.

Enligt beslutsprotokollet handlar det om cirka 600 elever. Det betyder att totalt 6 000 munskydd ska delas ut varje vecka. Då ingår två engångsmunskydd per elev och dag under alla vardagar. Den totala kostnaden beräknas bli ungefär 3 000 euro i veckan för landskapsregeringen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp