DELA
Foto: <07_Bildrubrik>MÄRKLIGT Upsala Nya Tidning berättar att ingen har kunnat ge någon förklaring till hur de svenska männen blivit finska.

Svensk blev ålänning – mot sin vilja

En svensk man har blivit utskriven ur Sverige och bokförd på Åland – mot sin vilja.

Det skriver Upsala Nya Tidning.
Upsala Nya Tidning uppmärksammar att personer i Sverige blivit utskrivna ur landet.

Kenneth Degerskog är en av dem. Enligt svenska Skatteverkets noteringar ska Degerskog i september 2014 ha ansökt om att bli folkbokförd i Hammarland, trots att han aldrig varit skriven på Åland.

– Jag har varit på Skattemyndigheten fyra gånger för att rätta till det här. De ville att jag skulle komma tillbaka en femte gång, men det är ju svårt med mitt ben. Jag har ingen ekonomi att röra mig med, säger han till Upsala Nya Tidning.

En annan utskriven är hemlös och för honom har konsekvenserna blivit mycket allvarliga. Han kan inte få den vård han behöver eftersom utskrivningen betyder att han saknar en sjukförsäkring och måste betala operationen själv. I värsta fall kan det få livshotande konsekvenser.

Tidningen har pratat med Annica Jansson, byråsekreterare vid Statens ämbetsverk på Åland.

– Det ska inte kunna ske att en person blir folkbokförd på Åland eller i Finland av misstag. Kravet är att man personligen uppsöker ett magistrat, visar upp en ID-handling och att man har en adress här. Det ska inte gå att bli förflyttad hit utan att ha gett ett medgivande, säger hon till tidningen.