DELA
Foto: Ida K Jansson

Strandnäs FBK tog revansch

Strandnäs FBK tog brons när Svenskfinlands frivilliga brandkårer gjorde upp i förbundsmästerskapen i redskapshantering i Mariehamn i helgen.
Strandnäs FBK var det enda tävlande åländska laget när förbundsmästerskapen i redskapshantering ägde rum under lördagseftermiddagen. Totalt tävlade 14 lag, varav fyra damlag, från olika frivilliga brandkårer runt om i Svenskfinland.

De tre bästa lagen får en plats i de finländska mästerskapen som äger rum senare i år. Damernas bana är något kortare, men i många av herrlagen fanns också kvinnliga lagmedlemmar.

Banans olika moment är skapade för att efterlikna verkliga situationer och bland dessa fanns första hjälp, tunnelkrypning, släckning med brandfilt och olika sprutövningar.

André Eriksson, Henrika Österlund, Danny Nordström, Jonas Hemmälin och Alex Eriksson tävlade för Strandnäs FBK. Alla fem är erfarna i tävlingssammanhang men det var första gången de tävlade i denna konstellation.

– Det är lite nervöst, men det ska de det ju vara innan en tävling, säger Österlund innan starten.

Ifjol hamnade Strandnäs på en snopen sista plats, nu hoppades de på en revansch – vilket de också fick. Med en tid på 3 minuter och 28,8 sekunder klarade av banan tredje snabbast och knep därmed bronsmedaljen.

Vann gjorde Pojo FBK på 2 minuter och 44,7 sekunder och Evitskog FBK:s andra lag tog silver på 3 minuter och 10,6 sekunder. Bäst bland damlagen var Evitskog FBK.

Läs mer i måndagens Nya Åland!