DELA
Foto: Hasse Svensson<07_Bildrubrik>BLIR BOK Efter åren som lantråd blev Martin Isaksson landshövding och sedan Finlands ambassadör till Island. Den här bilden togs 1985.

Stor politisk strid i bok om lantråd

Martin Isakssons tid som lantråd från 1967 till 1971 ska bli bok.
Dottern Tove Löthman som planerat boken ett antal år har anlitat den tidigare Nya Åland-redaktören Harriet Tuominen som medförfattare.

Tidningsartiklar, Martin Isakssons dagböcker och brevkorrespondens kompletteras med nya intervjuer med personer som var aktiva inom politiken i slutet av sextiotalet.

Martin Isakssons tid som lantråd blev turbulent som en följd av den så kallade Grängesaffären. Ett stort svenskt bolag ville köpa mark på Åland för över tusen stugor. Martin Isaksson motsatte sig det med motiveringen att man inte kunde bevilja dispens till ett svenskt bolag utan att ge samma möjligheter till finländska bolag.

Det ledde till en strid med landstingets talman, Thorvald ”Thusse” Eriksson som också var Ålandsbankens direktör.

När Grängesberg sedan drog sig ur affären blev Martin Isaksson utsatt för grova påhopp av ålänningar som tyckte att han var en ”åländsk förrädare”, säger Tove Löthman.

Tanken att skriva boken väcktes när hon många år senare läste en insändare i tidningen Åland där Thorvald Eriksson gav sin version av turerna kring Grängesaffären.

Hon vill lyfta fram händelserna så som hennes far upplevde dem. Martin Isaksson, som avled 2001, gav ut sina memoarer 1995 men fördjupade sig inte i den affären då.