DELA

Stor oklarhet kring obligatorisk karantän-här kan du följa dagens presskonferens med Ålandsministern

Huruvida obligatorisk karantän och obligatorisk testning av covid-19 ska införas på Åland är oklart. Berörda instanser på Åland väntar på vidare besked från Finlands regering. Inte heller Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har något svar.

Idag klockan 10.45 hålls en presskonferens i samband med Henrikssons Ålandsbesök. Infotillfället sänds här via Nyans hemsida.

– Det här beskedet är fullständigt överraskande för mig, säger hon.
Under riksregeringens presskonferens på måndagskvällen gav omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) besked angående obligatorisk karantän, vilket innebär att passagerare som kommer från riskländer i fortsättningen ska kunna försättas i obligatorisk karantän enligt myndighetsbeslut. Därmed kommer den frivilliga karantänen inte längre att gälla. I de nya reglerna ingår också att resenärer från riskområden inte längre har rätt att tacka nej till ett coronatest vid gränsen.

Hur det här ska gå till i praktiken och om det kommer att införas på Åland är dock mycket oklart. Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) besöker just nu Åland och landskapsregeringen. På tisdagseftermiddagen hade hon inget nytt besked att ge.

– Jag vet ingenting. Det här beskedet är fullständigt överraskande. Jag kan inte säga någonting nu, säger Henriksson till Nya Åland.

LR avvaktar beslut

Inte heller lantråd Veronica Thörnroos (C) kan ge någon vidare information.

– Under förutsättning att vi får besked från Helsingfors så kan vi säga något på presskonferensen i morgon (läs: i dag) men just nu vet vi ingenting, säger Thörnroos.

Också social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) säger att landskapsregeringen avvaktar beslut från Finlands regering innan man vidtar några åtgärder.

Beslutet om obligatorisk karantän ska fattas av myndigheterna under ledning av smittskyddsläkare, enligt omsorgsminister Kiuru.

Landskapsläkare Knut Lönnroth vet inte hur det ska gå till i praktiken. Han säger att man väntar på ny information från social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Jag kan bara bekräfta att det råder väldigt stor oklarhet om vad som gäller och vi avvaktar mer information. Än så länge har vi bara det som sades på presskonferensen, säger Lönnroth.

Polisen: ”Unik situation”

Enligt omsorgsminister Kiuru blir det olagligt att bryta karantänen. Man gör sig då skyldig till hälsoskyddsbrott enligt smittskyddslagen. Polismästare Johan Pawli vid Ålands polismyndighet säger att det här är en helt unik situation för alla.

– Vi vet inte när det här införs. Beslutet påverkar i så fall gränsbevakningen och smittskyddet, det är inget för polisen. Vi har inte fört några diskussioner med landskapsläkaren eller smittskyddsläkaren, säger Pawli.

Kim Westman, stationschef vid gränsbevakningen på Åland, kan inte kommentera hur införandet av obligatorisk karantän ska gå till.

– Vi vet tyvärr ingenting. Vi vet inte hur och när, och sen vet vi absolut inte vem det är som ska börja övervaka det. Vi har ingen behörighet i det. Det är hälsovårdsmyndigheter som kommer ta ansvar för det, säger Westman.