DELA
Foto: Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC)

Stockholm inte längre ett grönt område

Stockholmsregionen är inte längre ett grönt område på ECDC:s karta över coronaläget i Europeiska unionen. Området är nu oranget vilket innebär att frivillig karantän gäller för de som har vistats i regionen och reser till Åland.

Sedan i torsdags klassas Stockholmsregionen inte längre som grön på den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s karta över coronaläget i EU. Klassificeringen delas upp i grön, orange eller röd. Grönt område innebär ett incidenstal på färre än 50 av 100 000 och att mindre än fyra procent har testats positivt för covid-19 under de senaste 14 dagarna. Till den gröna klassificeringen räknas också ett incidenstal på 75 av 100 000 och mindre än en procent positiva testresultat under de senaste 14 dagarna.

Stockholmsregionen klassas nu som orange och därmed rekommenderas nu frivillig karantän vid inresa till Åland, vilket inte är en rekommendation om du reser in från ett grönt område.

Gäller inte genomresa

Karantänrekommendationen gäller om man har vistats i regionen, men däremot inte om man endast rest igenom den, bekräftar landskapsläkare Knut Lönnroth i ett mejl.

Han nämner exempelvis om man tar färjan från Kapellskär eller Grisslehamn.

”Norrtälje kommun har dessutom fortsatt låg incidens”, skriver Lönnroth.

Kan avbrytas genom test

Den frivilliga karantänen är sju dagar, enligt Ålands landskapsregerings bestämmelser. Den kan avbrytas med ett negativt coronatest. Det ska utföras tidigast 72 timmar efter ankomst till Finland och Åland. Personer som inte behöver följa karantänrekommendationerna eller testkraven är de som har haft covid-19 högst sex månader före ankomsten, verifierad av ett laboratorium. Också de personer som har fått full vaccindos för covid-19, minst 14 dygn före ankomst, behöver inte heller följa dessa regler.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp