DELA
Foto: Stefan Öhberg

ÅHS vädjan: Boka tid för test på webben

Den som har förkylningssymtomska testa sig och testtiden ska man boka på webben.
– Att boka via telefon slukar personal som vi behöver till annat, säger Jeanette Pajunen, sjukvårdsdirektör.

Många kontaktar ÅHS per telefon för att få en tid för att ta coronatest. Det tar stor personella resurser och nu önskar Jeanette Pajunen, direktör för ÅHS, att alla blir bättre på att boka via webben.

– Man sätter ut tider vart efter, så finns det ingen ledig tid så prova igen om en stund, säger hon.

ÅHS har ställt om så att mer personal jobbar med både testning och spårning, men det betyder också att det är fler ovana som behöver bli varma i kläderna. Oavsett är det onödigt att personal ska svara i telefon om ärendet går att sköta via webben.

På presskonferensen i torsdags klargjorde Jeanette Pajunen även att alla som har symtom ska testa sig.

På presskonferensen framkom att informationen varit motstridig, vilket man lovade åtgärda.

– Man ska inte sitta hemma och fundera om testkapaciteten räcker till. Har man förkylningssymtom, lätt ont i halsen eller lätt huvudvärk, som är de första symtomen, ska man ta kontakt. Man ska inte tänka att man ska vänta och se, sade Jeanette Pajunen.

Exponerade ska testas

Alla som exponerats för smitta ska också testa sig, men först när de utvecklat symtom. Den här förändringen görs av två skäl: att se till att kapaciteten räcker till för dem med symtom och för att risken för falskt negativt svar är stor under perioden exponerad–inte ännu utvecklat symtom.

ÅHS har förlängt öppettiderna i provtagningen så att man provtar klockan 8–18 på vardagar och 9–12 på veckoslut och helger. Tiderna kan ytterligare förlängas.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp