DELA
Foto: Rasmus OlinFYRA OMRÅDEN Kaj Söderlund, Håkan Lindén och Roger Jansson förklarar för massmedia att stadens gatubeltysning består av fyra styrningsområden. Enskilda gator och kvarter är inte automatiserade och kan därför inte heller släckas med bara en enkel knapptryckning.

Staden backar om belysningen

Gatlyktorna i Mariehamn lyser igen.

På bekostnad av trafiksäkerhet och tillgänglighet.
Stadsborna har sagt sitt: Gatlyktorna skall vara tända.

Då infrastruktursektorn för snart ett år sedan ålades att spara ytterligare 25 000 euro från sin redan ansträngda budget beslöt man att ta 15 000 av de pengarna från elräkningen genom att släcka gatubelysningen under juni och juli.

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund kom nyligen fram till att det kan vara till och med farligt att det är mörkt i juli då staden vimlar av folk, inte minst av alla de som besöker Rockoff. Eftersom det just nu fortfarande är ganska ödsligt på gatorna nattetid beslöt han att tidigarelägga sparpaketet. För en vecka sedan släcktes lyktorna.

Sedan dess har folk rasat, främst på sociala medier. Någon har inte hittat inte hem, någon har undrat om man måste köra med helljus, någon har varit orolig för barnen. Och så vidare, och så vidare.

Protesterna ledde till att staden backade i går.

– Reaktionerna visar tydligt att man nu har gått över gränsen för vad medborgarna tolererar, sade infrastrukturnämndens ordförande Roger Jansson (MSÅ) på en presskonferens i går.

Cirka 2 000 euro hann infrastruktursektorn spara in under de sex nätter det var släckt.

– Resten av pengarna kommer nu att tas från budgetens trafiksäkerhetsmoment och tillgänglighetsmoment i stället, säger Roger Jansson.