DELA
Foto: Jonas Edsvik
Idag avgörs presidentvalet i den andra omgången, när Alexander Stubb ställs mot Pekka Haavisto.

Ännu fler förhandsröstade i omgång 2- strax efter klockan 20 väntas första resultaten

Idag, söndag, är det andra omgången av presidentvalet och rekordmånga medborgare förhandsröstade både i landet och utomlands.
Strax efter klockan 20 ikväll offentliggörs resultatet av förhandsrösterna, vilket kommer att ge en fingervisning av hur valet går.

Dagens andra valomgång hålls eftersom ingen av kandidaterna fick majoriteten av rösterna i den första omgången. Kandidaterna i den andra omgången är Samlingspartiets Alexander Stubb med nummer 8 och Pekka Haavisto, som ställer upp för en valmansförening, med nummer 10.

På valdagen får väljaren rösta endast i sin egen vallokal. Vallokalerna är öppna klockan 9 till 20. Om det är kö i vallokalen får alla som varit på plats i vallokalen före klockan 20 rösta.

Rekordmånga röster

Totalt har 45,7 procent av alla röstberättigade bosatta i Finland förhandsröstat, det motsvarar cirka 1,9 miljoner personer. Det är något fler förhandsröster än i presidentvalets första omgång, och fler förhandsröster än i några andra presidentval.

62 294 personer har utövat sin rösträtt på förhandsröstningsställena utomlands. På finska fartyg har 220 personer i besättningarna röstar. Det är sex procent fler än i den första omgången då 58 754 röstade utomlands.

Flest röster kommer från Sverige, sammanlagt 15 602. 13 564 personer röstade Spanien. Därefter kommer USA (3383 röster), Storbritannien (3170 röster) och Tyskland (2858 röster).

Niinistö avtackades

I samband med att statsrådet samlades till föredragning för republikens president under fredagen så tackade statsrådet president Sauli Niinistö för ett gott samarbete. Niinistös ämbetsperiod som president upphör vid månadsskiftet februari–mars då antingen Alexander Stubb eller Pekka Haavisto tar över.

Så mycket har kandidaterna lagt i sina valkassor

Alexander Stubb: cirka 2,5 miljoner euro.

Pekka Haavisto: cirka 1,8 miljoner euro.

Källa: Svenska Yle.