DELA
Foto: Jonas Edsvik

Snabba ryck för skolmat till elever som är hemma

Ska barn som studerar hemma på grund av Coronaviruset få lunch på skolans bekostnad?

Det ska landskapets skoldirektörer tala om med landskapsregeringens representanter i dag.
Debatten tog fart på Facebook i går.

– Skolan lyckas ordna näringsrik mat för barnen för cirka två euro per barn och dag, men det lyckas inte jag, skrev föräldern Laura Vauras.

Många hakade på.

– Det är ju ganska enkelt för barn och familjer som bor i tätort, men ute på landsbygden är det svårare, skriver Mikael Stjärnfelt om förslaget att få skolmaten hem.

– Om föräldrarna arbetar så har ju barnen ingen chans att komma till skolan. Där måste det bli fråga om utkörning. Det ska sedan vara lika för alla på Åland.

– Jag tycker att landskapsregeringen skall ta beslutet. Väldigt orättvist om det beror på i vilken kommun man bor i om man får mat eller inte, skriver Henrik ”Löken” Löthman.

Lagtingsledamoten Camilla Gunell (S) har föreslagit en extra utbetalning av barnbidraget.

Tony Wikström kontaktade stadens bildningsdirektör Kjell Nilsson och föreslog att staden ska erbjuda takeawaylådor med skollunch, och att rätten till den lunchen ska vara subjektiv, alltså att alla elever som är hemma på grund av coronaviruset får skolmaten om de vill.

Det finns också en oro för att skolbarn i hushåll med pressad ekonomi drabbas extra hårt.

– Och för att barnet skulle ha bästa immunförsvaret så borde hen äta frulle/lunch/mellis/middag/kvällsmål samt vistas ute och röra på sig samt sova bra! Vi sänker inte bara ekonomin, vi sänker även människornas immunförsvar, skriver Laura Vauras.

Flera deltagare i debatten tycker att det vore bättre att få skolmat hem än att få extra ekonomiskt stöd.

Förstår föräldrar

– Om jag vore förälder som jobbade hemma med två jättehungriga tonåringar skulle jag inte hinna med annat än att laga mat på min fritid, säger Kjell Nilsson.

Han konstaterar att det är ett problem som behöver lösas men hur det ska gå till återstår att se. Det första steget är ett möte mellan landskapets skoldirektörer och representanter för landskapsregeringen i dag.

– Det finns en mängd möjligheter. Vi måste diskutera det här noga så att vi gör det rätt, säger Kjell Nilsson.

Just nu är riktlinjerna att skolorna har en skyldighet att leverera mat bara till eleverna som går i skolan.

Men det kan ändras snabbt. Kjell Nilsson känner trycket från fältet och är välinformerad om problemen.

– Jag har fått runt femton mejl i dag. En del skriver att det är jobbigt att laga mat. Andra är oroliga för andras barn.