DELA
Foto: Lauri Heikkinen - Statsrådets kansli

Beredskapslagen åter i bruk

Enligt Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har riksregeringen beslutat att återigen ta delar av beredskapslagen i bruk. Lagen, som består av över hundra paragrafer tas dock inte i bruk i sin helhet utan det är enbart två paragrafer som är aktuella, skriver Löfström på sin Facebooksida.

– Regeringen har nu sagt att man tänker ta i bruk paragraferna 86 och 88 (Tryggande av social- och hälsovården) samt 106 och 107 (Organisering av förvaltningen under undantagsförhållanden), skriver Löfström. 

Paragraferna befriar bland annat kommunerna från plikten att ordna barndagvård samt ger frihet för sjukvårdsinrättningar att omstrukturera sin verksamhet genom att flytta personal eller hela verksamheter för att frigöra mer vårdplatser om det behövs. 106 och 107 handlar om att kommunikationen koncentreras till statsrådets kansli och att den nu ska bli mer enhetlig gällande pandemin. 107 ger statsministern makt att avgöra vilken statlig myndighet som har förvaltningsansvar.

– Regeringen kommer ge förordningarna till riksdagen i morgon fredag och riksdagen börjar sedan behandlingen i ett extra insatt plenum på måndag. Grundlagsutskottet tar sedan vid på tisdag morgon där vi hör sakkunniga, regeringen, grundlagsexperter och justitiekanslern, och där de sakkunniga haft helgen att läsa på, skriver Löfström vidare. 

Han tror dock inte att Åland påverkas nämnvärt av beslutet i nuläget.

– De här paragraferna är inte så kontroversiella och kommer i praktiken inte ha någon betydelse för Åland.

Löfström tydliggör i sitt inlägg att varje paragraf i beredskapslagen måste tas i bruk separat i samråd mellan regeringen och republikens president och efter ett riksdagsbeslut. Riksregeringen håller presskonferens klockan 12 i morgon (fredag) om saken. Beslut ska ha tagits av regeringen i går (onsdag).

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp