DELA
Foto: Ida Jansson<07_Bildrubrik>FYRA GENERATIONER Totalt 41 personer från släkten Granlund träffades under juldagseftermiddagen i S:t Görans församlingshem i Mariehamn.

Släktträff är deras jultradition

För många innebär julen traditioner, gemenskap och mer tid för att umgås med nära och kära.

Så även för släkten Granlund som så länge de kan minnas alltid har träffats på juldagen.
Från början var traditionen att äta slaktgryn och blodpalt hemma hos mamma Edit Granlund. När mamma Edit gick bort 2014 ville syskonen Birgitta Kalmer, Titti Holmström, Ralf Granlund och Leif Granlund fortfarande hålla traditionen vid liv men i en ny tappning.

Som barn bodde syskonen Granlund på Sottunga där deras föräldrar drev butik. I dag bor de runt om i Mariehamn och på Kökar.

I takt med att familjerna blivit större finns det nu inte längre tillräckligt med utrymme för att ses hemma hos någon i släkten. I stället samlades ett 40-tal från fyra generationer Granlund för att julfika i S:t Görans församlingshem i Mariehamn på juldagseftermiddagen.

För Maria O’Reilly, ett av tolv barnbarn till Edit Granlund, var det första gången hon var med på släktträff tillsammans med sina egna barn Halo, Milja, Aoife och Blaire O’Reilly. Familjen O’Reilly flyttade nyligen hem från Skottland till Åland för att komma närmare just den åländska delen av släkten.

Marias mamma Titti Holmström tycker att det är roligt att släkten kan träffas på en och samma gång även fast den har utökats med fler personer.

– Vi har en stark sammanhållning, säger Titti Holmström.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!