DELA
Foto: Stefan Öhberg
En skolpolis som står med utsträckta händer signalerar till sina skolkamrater att det inte är tryggt att gå över vägen. Bilisterna ska då stanna och låta fotgängaren passera. Såhär såg det ut i augusti 2018.

Skolstart imorgon – polisen övervakar extra och ber om vuxnas vaksamhet i trafiken

Imorgon, onsdag, inleder grundskolorna runtom på Åland sin hösttermin. Det betyder att extra många barn och unga rör sig ute i trafiken igen, och polisen kommer därför att röra sig extra mycket nära skolorna.
I ett utskick berättar polisen att man ”övervakar effektiverat trafiken vid närheten av skolorna som tema de närmsta veckorna”.
Målsättningen är att förebygga trafikolyckor och trygga skolvägen, speciellt för nya unga elever, så polisen uppmanar nu alla att vara extra uppmärksamma i trafiken.

”Grundskolorna börjar och det finns igen många små elever i trafiken som ännu inte är vana att röra sig bland trafiken. Barn kan lätt glömma trafikregler och tappa koncentrationen. Av oss vuxna krävs alltid särskild vaksamhet i trafiken. Kör försiktigt och var vaksam i trafiken där nya skolelever nu rör sig på vägarna”, skriver polisen i sitt utskick.