DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tingsrätten: skadad i dödskrasch anses ha varit förare

Dödssingelolyckan på juldagen 2019 på Brändö då en man i 50-årsåldern avled och en man i 40-årsåldern skadades svårt fick igår sitt rättsliga efterspel i Ålands tingsrätt. I centrum stod frågan om vem som kört bilen.

Olyckan, en singelolycka med en personbil, inträffade på Askörsbron på Torsholma den 25 december 2019. När polis och räddningspersonal kom till platsen hittades en man i 50-årsåldern avliden och en annan man, i 40-årsåldern, var skadad. Han fördes med Gränsbevakningens helikopter Superpuman till Åbo universitetssjukhus för vård.

Polisen utredde saken som grovt äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande. Igår kom domen.

Hög hastighet

Tingsrätten konstaterar att fordonet framförts i mycket hög hastighet. Bilen, en Porsche 911 Turbo, hade en topphastighet av 309 km/h och vid olyckstillfället kan bilen ha gått så fort som 193 km/h, eller möjligen ännu mer. Det fanns inga spår av inbromsning i asfalten.

Viss oklarhet rådde inledningsvis om vem som kört bilen. Den överlevande mannen hade inga minnen av färden över huvud taget. Han stödde sig dock på uppgifter från räddnings-personalen och gjorde gällande att han befunnit sig på passagerarplatsen när han påträffats.

Hår var bevis

Blodspår och fynd av hår på förarplatsen gör dock att tingsrätten anser det bevisat att mannen faktiskt suttit på förarplatsen vid olyckstillfället. Bilder av mannens skador styrker detta. Uppgifterna som mannen åberopat sägs vara ”andrahandsuppgifter” och tillmäts ingen betydelse.

Bilens höga hastighet och dess framförande gör att tingsrätten bedömer mannens förfarande som grov oaktsamhet, vilket tillsammans med framkallandet av fara för annans liv utgör rekvisitet för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Eftersom passageraren dog föreligger också ett dödsvållande.

Denna kombination gör att rätten inte anser att bara ett bötes-straff kan komma ifråga. Mannen döms därför till fängelse i 40 dagar, men då han tidigare är ostraffad blir straffet villkorligt.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp