DELA
Foto: Stefan Öhberg

Rusning till Reko

Reko-ringens veckoförsäljning har fått ett uppsving under coronakrisen.
– Folk är mer hemma och lagar mat och kanske är mer medvetna om vad de äter, säger Ronja Brenner, som är en av administratörerna.

Bilkön ringlar sig lång till Reko-cirkelns uppsamlingsställe på Hotell- och restaurangskolans parkering. I smittspridningssstider har man tagit i bruk ett bilkösystem.

– Vi har drive in, så att man behöver inte gå ur bilen. Vi ska utvärdera det systemet och se om vi fortsätter med det eller om alla försäljare ska ta med sig ett extra bord dit man sätter produkterna, säger Ronja Brenner som varit administratör för gruppens Facebooksida i åtta månader.

Man uppmuntrar även till betalning via telefonen eller kontanter i kuvert. Reko-ringen har sett ett kontinuerligt ökande intresse den senaste tiden, men coronakrisen verkar ha skapat ett ännu större uppsving i affärerna.

– Det är lite svårt att säga om det beror på coronakrisen, men folk är mer hemma och lagar mat och kanske är mer medvetna om vad de äter.

”Vill ha närproducerat”

Reko-gruppen har haft en Facebooksida sedan mer än fyra år tillbaka och när den gick från att vara en sluten till en öppen grupp ökade antalet beställningar.

På sidan får producenter lägga upp inlägg med vad de erbjuder och i kommentarerna får man skriva vad man vill köpa och hur stort antal. Reko står för ”rejäl konsumtion” och vill främja direkthandel mellan producent och konsument.

– Kunderna vill ha närproducerat och de vill träffa producenterna, säger Brenner.

Hon säger att mellan 10 och 15 producenter varje vecka står till förfogande med sina produkter och kommentarsfälten är ibland långa med tiotals kommentarer. När man beställt är det bara att invänta torsdagen då man själv far och hämtar sina varor.

– Systemet funkar bra, förstås är det alltid någon som glömmer att hämta, men det brukar alltid lösa sig på något vis.