DELA
Foto: Stefan Öhberg

Röda Korset-insats ska underlätta massvaccineringar

Ålands hälso- och sjukvård har bett Röda Korset rekrytera frivilliga att hjälpa till när massvaccineringarna kommer igång. – Det här är en viktig, stor och långvarig operation för oss, säger Tomas Urvas, verksamhetsledare vid Röda Korsets Ålandsdistrikt.

Massvaccineringarna ska enligt planen inledas i början av maj och pågå fram till september.

– ÅHS har begärt hjälp av oss. För själva vaccineringarna behövs sjukvårdsproffs, så de frivilligas uppdrag handlar om att visa de som ska vaccineras till rätt plats, dela ut handsprit och se till att allt löper på, säger Tomas Urvas.

Den andra delen av uppdraget är att vara med efter vaccineringen.

– Regeln är ju att man stannar kvar minst 15 minuter för att se om man får någon reaktion. De frivilliga är på plats och övervakar och kan kalla på hjälp vid behov. Allt det här frigör tid för sjukskötarna så att de kan sköta själva vaccineringarna, säger Tomas Urvas.

Bred front

Organisationen är med och hjälper till över hela landet.

– Det är en uppgift där Röda Korset är med på bred front och hjälper. Insatsen blir att pågå länge, sju dagar i veckan, och ÅHS vill ha tre frivilliga på plats vid varje tidpunkt. Så det behövs många människor, säger Tomas Urvas.

Enligt Tomas Urvas kräver uppdraget ingen omfattande utbildning.

– Den utbildning som behövs får man av oss och ÅHS. ÅHS står för skyddsutrustningen, och vi förser de frivilliga med västar. Det här är en möjlighet för alla att vara med och göra en insats under den här otroligt viktiga tidsperioden.

Frivilliga som själva hör till någon riskgrupp eller som är äldre än 70 ska ha fått den första vaccindosen för att kunna medverka.

– Det är viktigt att vi håller på det också, säger Tomas Urvas.

Förra våren var Röda Korset med och satte upp ÅHS triagetält på sjukhusets parkeringsplats.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp