DELA
Foto: Fusion Medical Animation/Unsplash

Riksmyndigheterna förbereder sig för corona-hösten

Social- och hälsovårdsministeriet meddelar i ett pressmeddelande att de är beredda på att epidemin fortsätter under hösten. Målet är inte hindra smittspridningen men att förebygga en belastning av sjukvården.

För att möjliggöra eventuella åtgärder är lagen om smittsamma sjukdomar på remiss till den 24 juli. Tanken är att delar av lagen ska kunna återinföras ifall epidemiläget blir värre.

I slutet av sommaren kommer även den fjärde dosen coronavaccin att rekommenderas till fler, meddelar Institutet för hälsa- och välfärd (THL). De har gått ut med informationen på förhand för att kommunerna ska ha tid att förbereda sig. Samtidigt är lagen om smittsamma sjukdomar på remiss under sommaren. Om coronaepidemin förvärras avsevärt ska restriktioner kunna införas för att inte sjukvården ska bli överbelastad.

I första hand införs hygienkrav, i andra hand kan restaurangverksamheten och användning av vissa lokaler begränsas och i sista hand kan offentliga lokaler stängas. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet händer det bara ”om befolkningens hälsa och hälso- och sjukvårdens bärkraft är allvarligt hotade”.

I och med lagändringen kan coronapasset inte längre användas som ett alternativ till coronarestriktionerna ifall man blir tvungen att införa restriktioner igen. EU:s digitala covidintyg kan dock behövas för resor inom EU och många länder utanför EU. Finska medborgare kan ladda ner intyget på den digitala tjänsten ”Mina Kanta-sidor” på hemsidan kanta.fi.

De befintliga paragraferna i lagen gällde till den 30 juni, därför behöver de utfärdas på nytt. De nu föreslagna temporära paragraferna gäller till och med den 31 december 2022.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp