DELA
Foto: Ida K Jansson

Räddningsledaren: gå utomhus för att ringa nödsamtal

Personer som behöver ringa ett nödsamtal uppmanas att gå till en högt belägen plats utomhus. Om det inte fungerar ska man uppsöka närmaste brandstation, skriver jourhavande räddningsledare Karl Nordlund i ett pressmeddelande.

Han påminner om att man kan ringa nödnumret 112 oberoende av abonnemang, så det kan vara värt att pröva vid behov även om vanliga telefonsamtal inte fungerar. Numret ska dock fortsatt bara användas om det uppstår akut sjukdom, allvarlig olycka, akuta polisiära situationer eller om man är fast i sitt hus och utkyld.

Telefonin har fortsatta problem. Prioritet ligger på att säkra sådana punkter som är strategiskt viktiga för att säkra trafiken för så många som möjligt, står det i pressmeddelandet.

Extra personal har kallats in för att snabba på arbetet, men ännu finns ingen prognos för när teletrafiken är helt återställd.

 

Gällande tillgången på vatten rapporterar Ålands Vatten att deras distribution är fungerande om än med lågt tryck på vissa delar av nätet. Läget för abonnenter utanför Ålands Vattens nät är ännu inte helt klarlagt men kommer att göras i samråd med kommunerna. Beredskap finns att sätta in särskilda åtgärder om behov skulle uppstå.