DELA
Foto: Oliver Nyholm<07_Bildrubrik><07_Bildrubrik> HISTORISKT En stor del av besöket fokuserades på Ålands historia. Här får Niinistö höra om Bomarsunds fästning av Graham Robins.

Krigsretorik oroar presidenten

President Sauli Niinistö tycker inte att Ålands säkerhetspolitiska läge har förändrats. Däremot är presidenten orolig för krigsretoriken i medierna.
I går besökte president Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio Åland. Presidentpartet anlände till Östra hamnen i Mariehamn med sin båt Kultaranta VIII strax innan klockan två. Ett tiotal personer hade samlats ute vid bryggan och landskapets högsta politiska ledning var också på plats för att välkomna paret.

Under dagen har presidenten bland annat bjudits på guidade rundturer vid Bomarsunds fästning och på Kastelholms slott och museifaryget Pommern.

Då det blev dags för presskonferens inleddes också den med historiska förtecken då majoriteten av frågorna till presidenten kretsade kring demilitariseringen.

Hur ser presidenten på det säkerhetspolitiska läget kring Östersjön?

– Efter krisen i Ukraina och efter att USA och Nato helt berättigat stärkte sin närvaro här betydde det att också Ryssland kan göra det samma, säger Niinistö.

– Det har inte skett någon förändring överhuvudtaget i Ålands säkerhetspolitiska läge. Inte det minsta. Ålands demilitarisering baserar sig på flera avtal från mitten av 1800-talet till freden i Paris efter andra världskriget. I den framgår tydligt att Åland är ett demilitariserat område.

– Att man spekulerar med olika hotbilder tycker jag är oroväckande. Vem som helst av oss hittar på vilka hotbilder som helst. Men om hotbilderna blir vardag finns det en risk för att vi börjar förhålla oss till omöjligheter på ett vardagligt sätt. Jag skulle hålla krigsscenarier borta från vardagliga diskussioner.

President Niinistö tangerade också försvarsminister Jussi Niinistös (Sannfinländarna) uttalande om att försvarsministeriet förbereder sig på att Åland ockuperas av så kallade gröna gubbar (uttrycket som härstammar från ockuperingen av Krim då ryska soldater intog ön utan att Ryssland förklarat krig).

I en intervju i Hufvudstadsbladet har försvarsministern också sagt att ”Åland försvaras inte så mycket för ålänningarnas skull som för att det är ett område av strategiskt viktig betydelse”.

–  Finland har en plikt att försvara Ålands demilitarisering och neutralisering också om det är krig, konstaterade Niinistö.

Presidenten poängterade också att han inte skulle använda uttrycket ”gröna gubbar”.

– Globalt pratar man om hybridkrig vars alla former vi inte ens känner till. Det måste Finland, precis som EU, också förbereda sig på. Precis som försvarsmakten förbereder sig på ett traditionellt sätt måste vi kunna svara på nya utmaningar.

Läs mer  i papperstidningen eller e-Nyan!