DELA
Foto: Stefan Öhberg

Pommern redo för restaurering

Sista september stänger museifartyget Pommern. Innan öppningen 2018 ska mycket hända på och kring fartyget.

Restaureringen ser museichef Hanna Hagmark-Cooper som ett profilprojekt för hela Åland.

– Den kommer att få stort genomslag också internationellt.
Nu ska Pommern täckas över och ett massivt renoveringsarbete inleds: ett helt nytt däck ska läggas, dockan runt Pommern ska byggas och besökarnas upplevelse ska förnyas.

– Jag sticker ut hakan och säger att vi nyöppnar 1 maj 2018, säger museichef Hanna Hagmark-Cooper.

Nytt däck

Däcket är den egenliga orsaken till att museifartyget stänger: först ska allt bort, sen ska allt läggas om. Det tar tid.

– Hela däcket ska rensas, alla vajrar och rep ska upp. Sen rivs det gamla däcket och först då kan vi se hur ståldäcket under mår. Det nya däcket ska läggas nästa vår.

Vad gör ni med det gamla däcket?

– Det ska återanvändas till gångbron mellan fartyget och museet.

Restaureringen är i viss mån väderkänslig, även om Pommern får en överbyggnad vill Hagmark-Cooper ha en mild vinter.

– I oktober hoppas jag på många volontärer med kofot i handen, men stålarbetet utförs av inhyrd expertis.

När däcket är lagt ska det drevas, det vill säga mellanrummen mellan plankorna ska fyllas ut. För att allt ska bli rätt anlitas Morten Hesthammer från Hardanger fartygsvärnscenter i Norge som konsult och kontrollant, men arbetsledare för omläggningen är Pommerns egen båtsman Henrik Engblom.

Åland har ju erfarenhet av ett museum som skulle öppna och öppna och öppna… Vad gör ni för att det inte ska bli likadant här?

– Vi har inte råd med ett längre uppehåll, jag är redan orolig för inkomstbortfallet nästa sommar. Samtidigt måste man vara realistisk: även om vi gjort alla förundersökningar man kan, är det inte förrän vi rivit upp däcket som vi vet hur det ser ut undertill.

Sedan några år tillbaka har Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum ansvar för hela skötseln av Pommern.

– Vi har valt att jobba traditionsenligt. Det innebär att vi inte bara vårdar de materiella utan också det imateriella. Att lägga ett nytt däck enligt traditionella metoder är just en sådan kunskap som vi anser vara viktig.

Läs mer i dagens Nya Åland.